Звіт
про організацію і проведення робочої поїздки до
СФГ «Романцівське» Верхньодніпровського району Дніпропетровської області

Відповідно до наказу в.о. директора коледжу ДДАЕУ Зеленого В.М., згідно з договором про спільну діяльність від 07.05.2015 р. № 1 між СФГ «Романцівське» та ВК ДДАЕУ та з метою вдосконалення методики проходження навчальних та виробничої практики студентами коледжу і обміну досвідом між викладачами і працівниками СФГ «Романцівське» 12.06.2020 р. було здійснено робочу поїздку до СФГ викладачами та працівниками коледжу в складі: заступника директора з НВР Ніколаєвої Т.О., методиста коледжу та голови циклової комісії економічних дисциплін Семенченко З.І., голів циклових комісій загальноосвітніх, обліково-фінансових та юридичних дисциплін (відповідно – Карпенко Т.В., Вановської Л.В. та Спірідонової Ю.В., викладачів Семисал Н.А. та Котляр Н.Я., а також культорганізатора Криворотенко А.О.).

Зустріч відбулась в підрозділах та на полях СФГ  і на дослідному полі ВК ДДАЕУ з головним агрономом СФГ «Романцівське» Романець І.О.

В ході зустрічі Романець І.О. надав інформацію про те, що від початку обробітку ґрунту до збирання урожаю підприємство повністю перейшло на фінську технологію, відмовились від російської та білоруської технологій і відмовились від поставок добрив з цих країн.

Досвід працівників СФГ та багаторічна аграрна практика вплинула на результати роботи підприємства. В рейтингу агроформувань за показниками урожайності зернових СФГ «Романцівське» ввійшло до п’ятірки лідерів по Україні. Як сказав Романець І.О.: «Земля – це жива екосистема, і від нашого відношення до неї буде залежати віддача». Тому керівництво СФГ дбає про належне виконання технологічних процесів під час вирощування зернових, а особливо про стан ґрунтів. Для цього з метою експертної оцінки ґрунтів до інститутів землеробства м. Харкова, Києва та до Великої Британії направляються зразки ґрунтів.

Від садіння до збирання урожаю проходить близько 20 операцій, основними з яких є внесення бакових сумішей, що дає змогу зберегти листові пластини і знищувати шкідників. У цьому році такий обробіток здійснювався 4 рази.

Підприємство повністю перейшло на найновіші посівні комплекси, до складу яких входять найбільші вдосконалені механізми.

Крім того, учасників робочої поїздки ознайомили з європейською і китайською методикою вирощування сільськогосподарських культур. На дослідному полі коледжу в цьому році вирощується продовольча пшениця елітних сортів «Астарта» і «Ладиженка», урожай яких має значно вищу ціну, ніж фуражний.

СФГ «Романцівське» є базою для проходження, навчальних та виробничих практик для ВК ДДАЕУ та ДДАЕУ. З огляду на те, що керівництво підприємства застосовує передові технології обробітку ґрунту та вирощування сільськогосподарських культур, а також застосовує новітні механізми, має високу врожайність, є прибутковим і рентабельним, дбає про дотримання технологічних процесів з метою покращення якості ґрунтів СФГ «Романцівське» доцільно і в подальшому розглядати, як базу для проведення практик.

 Основними проблемами у сільському господарстві на сьогоднішній день керівництво СФГ вбачає у тому, що в державі не сформована довгострокова аграрна політика, відсутні хлібна інспекція, в зв’язку з чим товаровиробник є беззахисним і залишеним сам-на-сам як перед ціновими коливаннями, так і наслідками кризи, природних катаклізмів та інших негативних явищ.

Крім того, на думку спеціалістів СФГ, на державному рівні необхідно докорінно змінювати підготовку кадрів для аграрного сектору економіки, а особливо агрономів, що пов’язано із вдосконаленням технологічних процесів на світовому рівні та зміною кліматичних умов в Україні.

Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Back to top